Okulumuzda MUTFAK dalı bulunmaktadır.
ALANIN TANIMI
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı altında yer alan mutfak dalı ile aşçı, pastacılık dalı ile pastacı, servis dalı ile servis elemanı, bar dalı ile barmen-barmaid, hosteslik dalı host-hostes meslek elemanlarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
DAL PROGRAMLARI
1. MUTFAK
Tanımı: Mutfak araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. PASTACILIK
Tanımı: Pastane mutfağı araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3.SERVİS
Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
4.BAR
Tanımı: Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Barmen/barmaid mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2. Pastanelerde,
3. Kurum mutfaklarında,
4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
5. Yemek fabrikalarında,
6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
7. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb.yerlerde çalışabilirler.
YÜKSEKÖĞRETİM DURUMLARI
Öğrencilerin alanlarıyla ilgili yerleşebilecekleri Yüksek Öğretim kurumları:
Tablo 3B.1 Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Alanları ile Aynı Alanlardaki Lisans Programları |
||
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen (renkli) alanlarından mezun olanlar altlarında yer alan (siyah renkli)yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları, OBPCnin 0,12 ile çarpılması ve YGS/LYS puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBPCnin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.
|
||
YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI |
SÜRE |
PUAN TÜRÜ |
Gastronomi (Yüksekokul) |
4 |
YGS-4 |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Yüksekokul) |
4 |
YGS-4 |
Konaklama İşletmeciliği (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Seyahat İşletmeciliği (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Yüksekokul) |
4 |
YGS-5 |
Turizm İşletmeciliği (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Turizm Rehberliği (Yüksekokul) |
4 |
DİL-1 |
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Turizm ve Otelcilik (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Yiyecek-İçecek İşletmeciliği (Yüksekokul) |
4 |
YGS-6 |
Tablo 3B.4 Turizm Fakültesi Lisans Programları |
||
Turizm Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarına (M.T.O.K. kontenjanı), yalnız programın adının (siyah renkli) üstünde yer alan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu alanlarından (renkli) mezun olan adaylar yerleştirilecektir. Bu programa yerleştirilecek adayların yerleştirme puanları hesaplanırken OBP]leri 0,12 ile çarpılacaktır.
Turizm Fakültesi lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanını, genel lise mezunları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının diğer alanlarından mezun olan adaylar tercihleri arasında gösteremezler.
M.T.O.K. : Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları
|
||
YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI |
SÜRE |
PUAN TÜRÜ |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.) |
4 |
YGS-4 |
Rekreasyon Yönetimi (M.T.O.K.) |
4 |
YGS-3 |
Turizm İşletmeciliği (M.T.O.K.) |
4 |
YGS-6 |
Turizm Rehberliği (M.T.O.K.) |
4 |
DİL-1 |
Tablo 3C Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Sınavsız Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları |
||
|
||
YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI |
SÜRE |
PUAN TÜRÜ |
Aşçılık |
2 |
YGS-4 |
İkram Hizmetleri |
2 |
YGS-5 |
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
2 |
YGS-6 |
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim) |
2 |
(YGS*) |
Turizm ve Seyahat Hizmetleri |
2 |
YGS-5 |
Turizm ve Seyahat Hizmetleri (Açıköğretim) |
2 |
(YGS*) |
Kültürel Miras ve Turizm (Açıköğretim) |
2 |
(YGS*) |
Otobüs Kaptanlığı |
2 |
YGS-5 |
Turizm Animasyonu |
2 |
YGS-4 |
Turizm Rehberliği |
2 |
YGS-3 |
(YGS*) - Bu programa yerleştirme yapılırken en büyük YGS puanı kullanılacaktır. |
Adres:
ALAÇATI MAH. 16129 SK. YAHYA KERİM ONAT BLOK NO: 4 ÇEŞME / İZMİR
Telefon
0232 716 76 07